Imbolc is voor mij een van de meest bijzondere momenten in het jaar. Het luidt de overgang in van de diepe rust van de winter naar de eerste signalen van nieuw leven. Dit jaar verdiepte ik me verder in de tradities rond Imbolc, paste mijn altaar aan, bakte ritueel brood en weefde beschermende symbolen. Hier deel ik mijn ervaringen en een eerste stap naar achterliggende betekenissen van deze oude gebruiken.
De oorsprong van Imbolc: dracht of melk?
Imbolc wordt vaak vertaald als "in de buik," verwijzend naar het moment waarop schapen drachtig zijn. Maar een andere verklaring komt van het Oud-Ierse imb-fholc of oimelc, wat "melken" betekent. Dit verwijst naar de periode waarin schapen beginnen te lammeren en er weer melk beschikbaar komt. In een tijd waarin voedsel schaars was, symboliseerde dit het begin van herstel, vruchtbaarheid en nieuw leven.
De heidense wortels van Maria-Lichtmis en pannenkoeken
Op 2 februari wordt Maria-Lichtmis gevierd, maar deze dag heeft diepere, heidense wortels. Imbolc was en is dan weer een viering van licht en vruchtbaarheid, soms, vooral in Ierland, gewijd aan de godin Brigid. Of ze met elkaar verband houden? Dat zou kunnen?
Het gebruik in de Lage Landen om pannenkoeken te eten op Lichtmis kan verband houden met de symboliek van de zon: rond, goudkleurig en warm, een herinnering aan het terugkerende licht. Bij ons thuis hebben we deze traditie in ere gehouden met versgebakken pannenkoeken.
Mijn altaar voor Imbolc
Om het nieuwe seizoen te verwelkomen, heb ik mijn altaar aangepast. Witte en groen(achtige) accenten symboliseren groei en vernieuwing, terwijl kaarsen het terugkerende licht vertegenwoordigen. Melk en zaden als offergaven benadrukken de verbinding met vruchtbaarheid en overvloed. Mijn godinnenbeeld, omringd door beschermende symbolen, herinnert me aan Brigid’s aanwezigheid in deze tijd van verandering. Benieuwd hoe het eruitzag? Je vindt het op mijn Instagram!
Pain au lait aux herbes: brood voor Imbolc
Dit jaar bakte ik Pain au Lait aux Herbes, een recept van The Crafty Herbalist. Dit zachte melkbrood, verrijkt met kruiden, haalde ze uit haar eigen Vlaamse roots. Mogelijk heeft dit te maken met de oude landbouwtradities en de eerbied voor zuivel als heilige bron van voeding. Ik gaf mijn eigen twist aan het recept door extra kruiden toe te voegen, waaronder brandnetel, en creëerde er een kruidenthee die er perfect bij past.
Imbolc thee
Meng 4 eetlepels brandnetel, 2 eetlepels paardenbloemwortel, 2 eetlepels rozenblaadjes, 1 eetlepel groene munt en 1 eetlepel hibiscus in een goed afsluitbare pot. Schud goed. Voor een kop thee gebruik je 1 theelepel van dit mengsel.
Brigid’s Kruis: een moderne twist
Het Brigid’s Cross is een krachtig symbool van bescherming dat traditioneel wordt gevlochten van biezen. Omdat ik die niet had, koos ik voor een macraméversie. Hoewel het materiaal anders is, voelde het weven even betekenisvol: een handeling van intentie en bescherming.
Het Oog van Brigid: symbool van inzicht
Naast het kruis weefde ik ook een Godinnenoog, geïnspireerd door de gekende Ojo de Dios. Dit symbool staat voor het alziende oog van de god. Ik ging voor een variant “het Oog van Brigid”, dat inzicht en bescherming brengt. Het repetitieve weven voelde als een vorm van meditatie, een moment van toewijding aan de Godin.
De magie van Imbolc
Dit weekend nam dus ik bewust de tijd om te voelen en te verbinden met de energie van Imbolc. Door rituelen met melk, vuur, geweven symbolen en gedeelde maaltijden voelde ik de aanwezigheid van Brigid sterk bij me. Moge haar licht ons allemaal leiden naar de groei en mogelijkheden van de aankomende lente.